Sıkça Sorulan Sorular
04 Kasım 2023

Nasıl Randevu Alırım?

Alo182 Aranarak; Çağrıyı karşılayan operatöre hastanın T.C. kimlik numarası verilir.
Randevu talep edilen hastane, poliklinik ve varsa hekim tercihleri operatöre bildirilir.
Operatör uygun tarih ve saat dilimlerini vatandaşa bildirir.
Vatandaş seçimini yaparak randevusunu alır.
Alo 182'nin yanı sıra "Online Randevu Sistemi" aracılığıyla da randevu alabilmektedir.
Merkezi Hekim Randevu Sistemi ilk kez giriş yapılırken her vatandaş için ayrı bir hesap açılır.
Bunun için ilgili yönlendirme adımları takip edilir.
Hesap açıldıktan sonra "Randevu Al" butonunu kullanarak T.C. kimlik numarası ve belirlenen şifre ile giriş yapılır.
Hesabınıza E-Devlet şifrenizi kullanarak da giriş yapabilirsiniz. İstenilen hastane, poliklinik ve hekim tercihi yapılarak randevu alınır.

Tahlil Sonuçlarımı Nasıl Öğrenebilirim?

Yaptırmış olduğunuz tüm tahliller ve sonuçlarını tarih ve açıklama bazında referans değerleri ile birlikte https://www.enabiz.gov.tr/ görebilirsiniz.

Çocuk Cerrahisi Nedir?

Doğumsal anomaliler olarak bilinen doğum sırasında mevcut fiziksel biçim bozuklukların ve pek fazlaca hastalığın tanı ve tedavisi ile çocuk cerrahisi kısmı hekimleri ilgilenir. Kalp hastalıkları hariç olmak suretiyle göğüs, jinekoloji, onkoloji, endokrin, hazım sistemi, travma, karın ve göbek fıtığı cerrahisi başlıca uzmanlık alanlarıdır. Açık ameliyatların yanı sıra kapalı ameliyat olarak malum laparoskopik ve torakoskopik cerrahi girişimler de çocuk cerrahı tarafınca uygulanır.

Çocuk Kardiyolojisi Nedir?

Bu bilim dalı, anne karnında yer alan bebekten başlayarak, 18 yaşındaki çocuklara kadar olan bireylerin kalp hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Çocuk kardiyolojisi üfürüm gibi doğumsal olarak tanımlanan konjenital kalp rahatsızlıklarının yanı sıra, edinsel doğrusu sonradan görülen hastalıkların tanı ve tedavisi ile de ilgilenir. Çocuklarda çoğu olayda minik bir kesi üstünden yapılan cerrahi müdahaleler ve çocukların hızlı metabolizması yardımıyla iyileşme süreci yetişkinlere bakılırsa oldukca daha süratli olur.

Çocuk Nörolojisi Nedir?

Pediatrik nöroloji, 0-18 yaş aralığında yer edinen bireylerin beyin ve sinir sistemine bağlı hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Anne karnında ya da doğum esnasında meydana gelen beyin hasarlanmaları, felç, nörolojik gelişim bozuklukları, ateşli ve ateşsiz havaleler, otizm, baş dönmesi, baş ağrısı, epilepsi, kas hastalıkları şeklinde pek oldukça rahatsızlık ile bu bölümün hekimleri ilgilenir.

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Nedir?

Fiziksel gelişimin yanı sıra ruhsal gelişmenin fazlaca hızlı olduğu 18 yaş altı dönemde meydana gelen rahatsızlıkların tanı ve tedavisi, evlatların psikososyal, sosyal ve öz bakım, ince ve kaba motor becerileri, dil, bilişsel gelişimi benzer biçimde pek oldukça açınma testi, dikkat testleri de çocuk ve ergen psikiyatrisi bölümü hekimlerince değerlendirilir. Bireysel psikoterapi, aile terapisi şeklinde tedavi yaklaşımları da uzman hekimlerce yapılır.

Çocuk Hematolojisi Nedir?

Kan rahatsızlıkları anlamına gelen hematoloji, kan ve kemik iliğinin işlevi ve yapısı ile ilgilenen bilim dalıdır. Hâlsizlik, yorgunluk, sarılık, polisitemi, tekrarlayan enfeksiyonlar, kg problemleri, kanamalar, lenf bezlerinde olup biten büyüme, kemik ve eklem ağrıları,hemanjiom, lenfoma, lösemi, hodgkin lenfoma şeklinde pek çok hastalığın yanı sıra çocukluk çağlarında çoğunlukla görülen Akdeniz ve nutrisyonel anemileri ile de çocuk hematolojisi ilgilenir. Kemik iliği ve kan nakli şeklinde transplantasyonlar da bu bölümün hekimlerince gerçekleştirilir.

Çocuk Nefrolojisi Nedir?

0-18 yaş aralığında bulunan bireylerin böbrek ve idrar yolları hastalıkları üstüne uzmanlaşan çocuk nefrologları, tanı ve tedavinin yanı sıra, hastalığın yine oluşumunun önüne geçerek böbreklerin tamir edilemez halde hasarlanmasının önüne geçmek için koruyucu tedavi de uygularlar. Glomerüler, tübülointerstisyel ve böbrek parankim hastalıklarının yanı sıra doğuştan gelen veya edinilmsel böbrek kistik hastalıklarıyla da çocuk nefrolojisi kısmı hekimleri ilgilenir. Ailevi Akdeniz ateşi ve lupus benzer biçimde sistemik hastalıklara bağlı olarak gelişen böbrek tutulumları ve bebek ve çocuklarda görülen idrar yolu hastalıkları da bu bilim dalınca tetkik ve tedavi edilir. Bazı durumlarda anne karnında bulunan bebekte gelişen idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek hastalıklarının tanı ve tedavisi de çocuk nefrologları tarafınca takip ve tedavi edilir.

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Nedir?

Astım, ürtiker, egzama, alerjik nezle benzer biçimde pek oldukca hastalığın tanı ve tedavisinin yanı sıra besin, böcek ve deva alerjileri, teneffüs fonksiyon testleri de çocuk immünolojisi ve alerji rahatsızlıkları uzmanınca takip ve tedavi edilir.

Çocuk Onkolojisi Nedir?

Çocuk onkolojisi, çocuk hematolojisi ve onkolojisi kısmı hekimlerince, çocukluk çağlarında görülen kanserin tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Sıklıkla lenfoma, lösemi, beyin, kemik ve diğer organlarda bulunan tümörler ile alakalı değişik hastalıkların tedavisi ile ilgilenen çocuk onkolojisi, yüksek teknoloji görüntüleme cihazlarının bulunduğu radyoloji bölümü ve öteki pek oldukça bölüm ile multidisipliner olarak çalışır. Erken tanı ve tedavi ile çocukluk çağı kanserlerinin pek bir çok tam olarak iyileşmektedir.

Çocuk Ürolojisi Nedir?

Anne karnındaki bebekte tespit edilen böbrek büyümesi olarak malum hidronefroz, polikistik böbrek, UPJ ve UVJ darlıkları, mesane enfeksiyonları, peygamber sünneti olarak bilinen hipospadias, inmemiş testis, sünnet, over kistleri, labial yapışıklıklar gibi pek çok hastalığın tedavisi ile ilgilenirler.

Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Nedir?

0-18 yaşına kadar evlatların, karaciğer, mide ve bağırsak hastalıklarının tanı ve tedavisinin yapıldığı bu kısımda bebek ve çocuklarda görülen iştahsızlık, kronik karın ağrıları, gastrit ve peptik ülser, çölyak hastalığı, pankreas rahatsızlıkları, karaciğer yetmezliği şeklinde rahatsızlıkların tanı ve tedavisi yapılır.

Çocuk Endokrinolojisi Nedir?

Hormonlar ve hormonların salgılandığı iç ifraz bezleri ile alakalı hastalıklarla uğraşan çocuk endokrinolojisi; büyüme ve inkişaf gerilikleri, erken ve geç görülen ergenlik, aşırı kiloluluk, adet düzensizlikleri, aşırı tüylenme, kemik hastalığı şeklinde pek oldukça farklı hastalığın tanı ve tedavisi ile ilgilenir.

Çocuk Yoğun Bakımı Nedir?

Yaşam bulguları risk altında olan 28 günlük bebekler ile 18 yaşına kadar olan çocukların, çocuk yoğun bakım ünitelerinde 365 gün, 24 saat kesintisiz olarak çocuk yoğun bakım uzmanlarınca izlenir. Bu hastalar genellikle sistem yada organ yetersizliğine bağlı olarak veya geçirdikleri ameliyat sonrası genel durumlarının takip edilmesi için bu ünitelerde rasat altında tutulurlar.

Yatış, Sevk ve Taburcu İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

Hastanın poliklinikten yataklı tedavisine karar verilirse hekim hastanın yatışını bilgi sistemi üzerinden yapar. Hasta kimliği ve kimlik fotokopisi ile birlikte yatışı yapılan kliniğe giderek ilgili klinik sekreterine müracaat eder. Yatışı yapılan her hastamıza kimlik tanımlayıcı bileklik takılmaktadır, lütfen hastanede yattığınız sürece bilekliğinizi çıkarmayınız.  
Yataklı kliniklerimizin işleyişi
• Hastanemize yatışı yapılan hastalar beraberlerinde terlik, pijama, bardak ve isteğe göre çatal, kaşık, tabak, peçete, diş fırçası vb. Kişisel eşyalarını getirebilirler.
• Hastanın tüm tetkikleri, hastanemiz personeli tarafından takip edilir ve dosyasında arşivlenir. Hasta yakınlarının sonuç takip etmeleri gerekmemektedir. Ayrıca tahlil ve tetkik sonuçlarının asılları hasta ve yakınlarına verilmemektedir.
• Çocuk psikiyatri kliniklerinde işleyiş farklı olup, konuyla ilgili klinik tarafından bilgi verilmektedir.
• Hastanın eğer yakını yoksa kıymetli eşyaları klinikçe teslim alınarak gerekli idari işlemler yapılır. Hasta ve/veya hasta yakınına eşyaların iadesi tutanakla yapılır.
Sevk işlemleri
Herhangi bir nedenle başka bir kuruma hastanız sevk edilecekse, hekim tarafından hastanın sevk formu düzenlenir uzman hekim tarafından kaşe imza yapıldıktan sonra hasta sevk bürosuna gidilerek yönlendirme yapılır. Yatarak ve ayaktan tetkik ve tedavi hizmeti alan tüm hastalar için aynı işlemler uygulanır.
Hastanemizde yapılamayan ileri tetkik ve tedavi için hastanın durumuna göre hasta sevk edilir. Sevk işlemi hekimin gerekli görmesi halinde 112 ambulans, ambulans helikopter veya hastanın kendi isteği ile hastaneden ayrılması halinde kendi imkanlarıyla sağlanır.
Hasta taburcu işlemleri
Taburculuğuna karar verilen hasta ve/veya hasta yakınıyla gerekli bilgilendirmeler yapılarak klinik sekreterine yönlendirilir. Hasta taburcu olurken yapılan bütün işlemlerin özeti olan epikriz raporunun bir nüshası hastaya mutlaka verilir. Lütfen taburcu olurken epikriz belgenizi (hasta çıkış özeti) almayı unutmayınız. Hasta ve/veya yakınına hastaneden ayrılmadan diyeti, egzersizi, ilaçları vb. İle ilgili bilgi önce verilir. Taburcu işlemleri bittikten sonra hastaya işlemlerin bittiğine dair bilgi verilir. Taburcu olan hastanın kimlik tanımlayıcı bilekliği çıkartılır. Sosyal güvencesi olmayan ücretli hastaların ödemesi hasta çıkış işlemleri sırasında gerçekleştirilir.