Sıkça Sorulan Sorular
25 Ekim 2023

Nasıl Randevu Alırım?

Alo182 Aranarak; Çağrıyı karşılayan operatöre hastanın T.C. kimlik numarası verilir.
Randevu talep edilen hastane, poliklinik ve varsa hekim tercihleri operatöre bildirilir.
Operatör uygun tarih ve saat dilimlerini vatandaşa bildirir. Vatandaş seçimini yaparak randevusunu alır.
Alo 182'nin yanı sıra "Online Randevu Sistemi" aracılığıyla da randevu alabilmektedir.
Merkezi Hekim Randevu Sistemi ilk kez giriş yapılırken her vatandaş için ayrı bir hesap açılır.
Bunun için ilgili yönlendirme adımları takip edilir.
Hesap açıldıktan sonra "Randevu Al" butonunu kullanarak T.C. kimlik numarası ve belirlenen şifre ile giriş yapılır.
Hesabınıza E-Devlet şifrenizi kullanarak da giriş yapabilirsiniz. İstenilen hastane, poliklinik ve hekim tercihi yapılarak randevu alınır.

Muayene Olmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Hastanemizde muayene olmak isteyen hastaların Sosyal Güvenlik Kurumlarından müstehak olduklarından emin olmaları gerekmektedir. Aksi hallerde hastaneye gelmeden önce Sosyal Güvenlik Kurumlarına uğramaları gerekmektedir. Hastaların yanlarında getirecekleri evraklar;
*Nüfus cüzdanları,
*Randevu PIN numaraları,
*Eski tahlil sonuçları ve çekilmiş filmler,
*Varsa kullandıkları ilaçlar ve listesi,
*Varsa ilaç ve diğer allerjileri bulunan maddelerin listesi,
*Varsa kronik hastalıklarının listesi ve eski epikriz evrakları,
*Varsa daha önce hastanede yapılan işlemler listesi, hastalık geçmişleri,
*Biliniyorsa tedavi oldukları hekim isimleri getirmeleri,
*Kan alınması gereken durumlarda son 8 saat içerisinde aç olmaları gereklidir.

Tahlil Sonuçlarını Nasıl Öğrenebilirim?

Yaptırmış olduğunuz tüm tahliller ve sonuçlarını tarih ve açıklama bazında referans değerleri ile birlikte https://www.enabiz.gov.tr/ görebilirsiniz.

Çocuk Cerrahisi Nedir?

Çocukların cerrahi hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen, doğum sürecinden ergenliğe kadar olan yaş grubunu kapsayan sağlık hizmeti çocuk cerrahisi nedir sorusunun yanıtıdır. Çocuklara ait dokuların yetişkinlerden daha hassas olması, özellikle de süt çocuğunun ve yenidoğanın ameliyat sürecinin yetişkinlerden farklı olması bu birimi gerekli kılmıştır. Bu durumun diğer nedenleri;
• Çocukların ameliyatında kullanılan cerrahi aletler yetişkinlerden farklıdır.
• Çocukların anestezi işlemi yetişkinlerden farklıdır.
• Yenidoğan cerrahisi için gereklilikler farklıdır.
• Çocuk cerrahları çocuklarla iletişimi güçlü, çocuklarda cerrahi müdahalenin gerektirdiği hastalıklarda konusunda uzman kişilerdir.
Özellikle çocuk cerrahisi nedir sorusunun bir yanıtı olarak irdelenmesi gereken bir diğer kavram da çocuk psikolojisidir. Çocukların muayene sırasında rahatsızlıklarını net bir biçimde söyleyememesi, endişelenmesi, sorulan sorulara yanıt vermemesi çocuk cerrahisi alanında uzman bir doktorun gerekliliğini mümkün kılmıştır. Çocuk cerrahları aynı zamanda bebek doğmadan önceki süreçte de bazı hastalıkların tespit edilmesinde önemli rol üstlenmektedir.

Çocuk Cerrahisi Hangi Hastalıklarına Bakar?

Çocuk cerrahisi bir çok hastalığın tanı ve tedavi süreci ile ilgilenmektedir.
Başlıca alanları;
• Kasık fıtıkları ve diğer fıtık türleri (halk arasında su fıtığı olarak bilinen (hidrosel) testislerin etrafında su birikmesi, göbek fıtığı, karın duvarı doğum anomalileri)
• Sünnet ve halk arasında peygamber sünnet olarak bilinen hipospadias
• Doğumsal anomaliler (Mide, yemek borusu ya ada kalın barsakların tıkanması kalbin dışarıda olması, parmaklarda veya elde rastlanan bir yapışıklık, fazlalık ya da eksiklik)
• Cerrahi müdahaleyi gerektiren yanıklar veya yaralanmalar (barsak, dalak, karaciğer yaralanmaları vb.)
• İnmemiş testis ameliyatı, retraktil testis takibi
• Özellikle çocuk cerrahisi nedir sorusunun yanıtı olarak önemli bir ilgi yaş grubu alanını kapsayan doğum sonrası bebeklerde meydana gelen ağızdan köpük gelmesi, kusma veya nefes darlığı durumlar,
• İdrar veya kakayı kaçırma veya yapamama, kanlı kaka yapma
• Vücuda yabancı bir cisim kaçması
• Makatta meydana gelen çatlaklar, polipler, hemoroid veya kanama
• Devam eden veya tekrarlayan karın ağrıları
• Apandisit
• Rektoskopi, bronkoskopi, özofagogastroduodenoskopi endoskopi işlemleri
• Deride meydana gelen lezyonlar, hemanjiom (çilek lekeleri, damar benleri)
• Tümörlerin tanı ve teşhisi, tedavi planlaması, kateter işlemleri

Çocuk Cerrahisi Bölümü Hangi Tedavileri Uygular?

Çocuk cerrahisi bölümü, doğumdan itibaren 16 yaşına kadar olan süreçteki çocukların cerrahi tedavilerini üstlenir. Kullanılacak olan ameliyat yöntemi teşhis edilen hastalığın türüne, evresine, uygulanan tedavilere, tahlil ve tetkik sonuçlarına, genel sağlık durumuna, yaşa, anestezi uygunluğuna ve farklı hastalıkların bulunup bulunmadığına bağlı olarak belirlenir. Çocuk cerrahisi bölümünün uyguladığı tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
Girişimsel ve Tanısal Tedaviler: Genel sağlık durumunu tehdit eden hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan yöntemlerdir. Çocuk cerrahisinde sıklıkla endoskopi, sistoskopi, kolonoskopi ve bronkoskopi tekniklerinden yardım alınır:
Endoskopik Uygulamalar: Endoskop adlı cihazla uygulanan, girişimsel ve tanısal bir uygulamadır. Endoskopi yöntemi ile kalın bağırsak, ince bağırsak, mide, onikiparmak bağırsağı ve yemek borusunda gelişen hastalıklar kısa sürede teşhis edilebilir. Aynı zamanda küçük poliplerin alınması, yoğun olmayan kanamaların kesilmesi ve inceleme yapmak için parça alınması da mümkün olur.Ucunda güçlü bir ışık ve kameranın bulunduğu ince boru sindirim sistemi boyunca ilerletilir. Bu sayede iç organların durumu net bir şekilde değerlendirilir.
Sistoskopi: Endoskopi işleminin idrar yollarına ve idrar kesesine uygulanması işlemidir. Sık tekrarlayan enfeksiyon hastalıkları ya da idrar yollarında görülen anomalilerin teşhisi için kullanılır.
Kolonoskopi: Bağırsaklar boşaltıldıktan sonra kameralı borunun anüsten ilerletilmesi ile uygulanır. Bu işlem ile kolon hastalıkları kolayca teşhis edilebilir.
Bronkoskopi: Endoskopiden farklı olarak bükülme özelliği olmayan bir tüp ile uygulanır. Doğrudan bronşların ya da nefes borusunun görüntülenmesine imkan tanır.
Laparoskopik Cerrahi: Kapalı yöntem ameliyat olarak da bilinen bu yöntem, küçük kesilerle uygulandığı ve iyileşme süreci çok daha kolay olduğu için sıklıkla tercih edilir. Laparoskop adı verilen ışıklı ve kameralı cihaz, cerrahın büyük kesiler uygulamadan vücut içerisini görmesini sağlar. Bu nedenle açık ameliyatlara oranla çok daha konforludur.
Torakoskopik Cerrahi: Özellikle solunum sistemi ve kalın bağırsak hastalıklarının tedavisinde uygulanır. Çapı 10 mm olan kesilerle yapıldığı için iyileşme sürecinde enfeksiyon görülme riski daha düşük ve acı duyumu daha az olur. Açık Ameliyatlar: Operasyonun yapılacağı bölgenin büyük bir kesi ile açılması ve cerrahın doğrudan müdahale etmesi ile gerçekleştirilir. Kapalı yöntem ya da mikrocerrahi yöntemlerine göre daha zorlu bir iyileşme süreci gerektirir.

Yatış, Sevk ve Taburcu İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

Hastanın poliklinikten yataklı tedavisine karar verilirse hekim hastanın yatışını bilgi sistemi üzerinden yapar. Hasta kimliği ve kimlik fotokopisi ile birlikte yatışı yapılan kliniğe giderek ilgili klinik sekreterine müracaat eder. Yatışı yapılan her hastamıza kimlik tanımlayıcı bileklik takılmaktadır, lütfen hastanede yattığınız sürece bilekliğinizi çıkarmayınız.
Yataklı Kliniklerimizin işleyişi
• Hastanemize yatışı yapılan hastalar beraberlerinde terlik, pijama, bardak ve isteğe göre çatal, kaşık, tabak, peçete, diş fırçası vb. Kişisel eşyalarını getirebilirler.
• Hastanın tüm tetkikleri, hastanemiz personeli tarafından takip edilir ve dosyasında arşivlenir. Hasta yakınlarının sonuç takip etmeleri gerekmemektedir. Ayrıca tahlil ve tetkik sonuçlarının asılları hasta ve yakınlarına verilmemektedir.
• Çocuk Cerrahisi kliniklerinde işleyiş farklı olup, konuyla ilgili klinik tarafından bilgi verilmektedir.
• Hastanın eğer yakını yoksa kıymetli eşyaları klinikçe teslim alınarak gerekli idari işlemler yapılır. Hasta ve/veya hasta yakınına eşyaların iadesi tutanakla yapılır.
Sevk işlemleri
Herhangi bir nedenle başka bir kuruma hastanız sevk edilecekse, hekim tarafından hastanın sevk formu düzenlenir uzman hekim tarafından kaşe imza yapıldıktan sonra hasta sevk bürosuna gidilerek yönlendirme yapılır. Yatarak ve ayaktan tetkik ve tedavi hizmeti alan tüm hastalar için aynı işlemler uygulanır.
Hastanemizde yapılamayan ileri tetkik ve tedavi için hastanın durumuna göre hasta sevk edilir. Sevk işlemi hekimin gerekli görmesi halinde 112 ambulans, ambulans helikopter veya hastanın kendi isteği ile hastaneden ayrılması halinde kendi imkanlarıyla sağlanır.
Hasta taburcu işlemleri
Taburculuğuna karar verilen hasta ve/veya hasta yakınıyla gerekli bilgilendirmeler yapılarak klinik sekreterine yönlendirilir. Hasta taburcu olurken yapılan bütün işlemlerin özeti olan epikriz raporunun bir nüshası hastaya mutlaka verilir. Lütfen taburcu olurken epikriz belgenizi (hasta çıkış özeti) almayı unutmayınız.
Hasta ve/veya yakınına hastaneden ayrılmadan diyeti, egzersizi, ilaçları vb. İle ilgili bilgi önce verilir. Taburcu işlemleri bittikten sonra hastaya işlemlerin bittiğine dair bilgi verilir. Taburcu olan hastanın kimlik tanımlayıcı bilekliği çıkartılır.
Sosyal güvencesi olmayan ücretli hastaların ödemesi hasta çıkış işlemleri sırasında gerçekleştirilir.