08 Aralık 2021

Valimiz Muammer Erol Hastanemizde Ulusal İşitme Tarama Referans Merkezi’nin Açılışını Yaptı.

Türkiye'de 2. Basamak Sağlık Kuruluşlarında Olmayan ve İlk Kez 2.Basamak Sağlık Kuruluşu Olarak Hastanemizde hizmete aldığımız İşitme Referans Merkezimizi Sayın Valimiz Muammer EROL, İl Sağlık Müdürümüz Dr. Emrah ERAY, Kamu Hastaneleri Birliği Başkanı Dr.Burak GÜL, Halk Sağlığı Başkan Yard. Dr.Sami KÖSEOĞLU, Başhekimimiz Uzm.Dr.Recep HACI ve Hastane Yöneticilerimiz ile birlikte vatandaşlarımızın Hizmetine Açılmıştır. Hayırlı olsun.

Hastanemiz ülkemizde sınırlı sayıda olan “Ulusal İşitme Tarama Referans Merkezi” olma unvanını kazandığını ifade eden İl Sağlık Müdürümüz Dr. Emrah ERAY; “Hastanemiz bünyesinde hizmet verecek olan Ulusal İşitme Taraması Referans Merkezinde, Yenidoğan İşitme Taraması ve Okul Çağı İşitme Tarama Programı kapsamında tarama sonucu riskli bulunan çocuklarımız ve poliklinik muayenesinde ihtiyacı olduğu tespit edilen yetişkin hastalarımız da ileri tetkik ve tedavi olma şansı bulacaklar. Daha önceden işitme kayıplı hastalarımızı ileri tetkik ve tedavi için başka merkezlere sevk etmekteydik. Referans Merkezleri Bakanlığımızca 3. Basamak olarak nitelendirilen üniversite hastaneleri ve Eğitim Araştırma Hastanelerinde kurulmaktadır ancak İlimizin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hastanemizde oluşturduğumuz alt yapı ve donanım sonucu gerçekleştirdiğimiz başvuru Bakanlığımızca da uygun görülmüş ve Hastanemiz Ulusal İşitme Tarama Referans Merkezi olarak tescillenmiştir." dedi.

Ulusal İşitme Tarama Referans Testi nedir?

Halen günümüzde çocukluk çağında işitme kaybı önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Küçük yaştaki çocuklarda işitme kaybına konuşma problemleri de ekleneceğinden işitme kaybında erken tanı büyük önem taşımaktadır. İşitme kaybı gözle görülebilen bir sorun olmadığından özellikle bebeklik döneminde fark edilmesi güç bir sorundur. Bu durum olası bir işitme kaybının fark edilip bir uzmana başvurulma sürecini geciktirmekte ve dolayısı ile erken tanının konmasına engel olmaktadır.

Ülkemizde 1000 bebekten 3’ünde doğumsal işitme kaybı görülmektedir. Bu amaçla günümüzde ulusal yenidoğan işitme taraması programının da yaygınlaşması sebebi ile birçok bebek taburcu olmadan ya da doğumundan sonraki ilk bir ay içerisinde işitme tarama testleri yapılmaktadır. Tarama testlerinde hedeflenen bebeklerin olası işitme kayıplarının bir an önce belirlenerek 6 aydan önce işitme cihazı kullanmaya başlamasını sağlamaktır.

• işitme1.JPG
  • işitme2.jpg