Sıkça Sorulan Sorular
11 Aralık 2023

Nasıl Randevu Alırım?

Alo 182 Aranarak; Çağrıyı karşılayan operatöre hastanın T.C. kimlik numarası verilir.
Randevu talep edilen hastane, poliklinik ve varsa hekim tercihleri operatöre bildirilir.
Operatör uygun tarih ve saat dilimlerini vatandaşa bildirir. Vatandaş seçimini yaparak randevusunu alır.
Alo 182'nin yanı sıra "Online Randevu Sistemi" aracılığıyla da randevu alabilmektedir.
Merkezi Hekim Randevu Sistemi ilk kez giriş yapılırken her vatandaş için ayrı bir hesap açılır. Bunun için ilgili yönlendirme adımları takip edilir.
Hesap açıldıktan sonra "Randevu Al" butonunu kullanarak T.C. kimlik numarası ve belirlenen şifre ile giriş yapılır.
Hesabınıza E-Devlet şifrenizi kullanarak da giriş yapabilirsiniz. İstenilen hastane, poliklinik ve hekim tercihi yapılarak randevu alınır.

Tahlil Sonuçlarımı Nasıl Öğrenebilirim?

Yaptırmış olduğunuz tüm tahliller ve sonuçlarını tarih ve açıklama bazında referans değerleri ile birlikte https://www.enabiz.gov.tr/ görebilirsiniz.

Nefroloji Hangi Hastalıklara Bakar?

*Böbrek hastalıklarının tedavisi
*Hipertansiyon, diyabet ve aterosklerozun böbrek fonksiyonlarına karşı koruyucu hekimlik hizmetleri
*Son dönem böbrek hastalarının destek tedavileri ve takibi hizmetleri
*Böbrek iltihapları (Nefrit ve Pyelonefrit gibi)
*Akut böbrek yetmezliği
*Kronik böbrek yetmezliği
*İdrar yolu enfeksiyonları
*Hipertansiyon (Böbrek kaynaklı)
*Kronik
*Nefrit
*Albumin
*Böbrek taşları
*Üremi
*Böbrek kanseri

Böbrek Taşı Nedir? Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek kanallarında mineral bazlı sert kitlelerin meydana gelmesine böbrek taşı denmektedir. Böbrek taşı nedeniyle kişiler günlerce ani ve şiddetli bir ağrı yaşayabilmektedir. Böbrek taşı, karın bölgesinde, sırtın alt tarafında ya da karnın yan tarafında şiddetli ve ani oluşumla karakterize bir ağrı ile kendisini belli eder. Mide bulantısı, kusma, idrar renginde gözle görülür değişimler, kokulu idrar, ishal ve titreme de böbrek taşının diğer belirtileri arasındadır. Pek çok kişi “Böbrek taşı nasıl düşer?” sorusunun yanıtını ararken, bu konuda modern tedavi yöntemleri ön plana çıkmaktadır. Böbrekte oluşan ve 5 mm’ye kadar olan küçük taşlar nefroloji doktoru tarafından verilen ilaç ve bol sıvı alma ile düşürülebilir.

Böbrek Sağlığını Korumanın Yolları Nelerdir?

Böbrek sağlığının korunması için su tüketimi önemlidir. Kişiler susuz kalmamalı, ishal ya da kusmaya bağlı sıvı kayıplarına dikkat etmelidir. Vücuttan giden sıvı mutlaka takviye edilmelidir. Ayrıca tuz kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kan şekeri, kan yağları ve kansızlık olup olmadığı takip edilmelidir. Sigaranın bırakılması, kronik böbrek hastalığının ilerlemesini engelleyen önemli bir faktördür. Fiziksel aktivite artışı ve vücut ağırlığının kontrolü diğer alınabilecek tedbirlerdir. Kronik böbrek hastalığına yakalanan veya yüksek risk altındaki kişilerin düzenli olarak kontrolden geçmesi gerekmektedir.

Nefroloji ve üroloji arasındaki farklar Nelerdir?

Ürolojinin alanı vücut açısından çok daha geniş bir alanı kapsadığı gibi hem medikal hem cerrahi tedavi prensiplerini içermektedir. Nefroloji ise böbrek hastalıklarıyla ilgili olup böbrek yetmezlikleri ana konusudur. Nefroloji alanının üroloji gibi cerrahi çalışma alanı yoktur. Diyaliz tedavisi de nefroloji alanının sorumluluğundadır.

Yatış, Sevk ve Taburcu İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

Hastanın poliklinikten yataklı tedavisine karar verilirse hekim hastanın yatışını bilgi sistemi üzerinden yapar. Hasta kimliği ve kimlik fotokopisi ile birlikte yatışı yapılan kliniğe giderek ilgili klinik sekreterine müracaat eder. Yatışı yapılan her hastamıza kimlik tanımlayıcı bileklik takılmaktadır, lütfen hastanede yattığınız sürece bilekliğinizi çıkarmayınız.
Yataklı kliniklerimizin işleyişi
• Hastanemize yatışı yapılan hastalar beraberlerinde terlik, pijama, bardak ve isteğe göre çatal, kaşık, tabak, peçete, diş fırçası vb. Kişisel eşyalarını getirebilirler.
• Hastanın tüm tetkikleri, hastanemiz personeli tarafından takip edilir ve dosyasında arşivlenir. Hasta yakınlarının sonuç takip etmeleri gerekmemektedir. Ayrıca tahlil ve tetkik sonuçlarının asılları hasta ve yakınlarına verilmemektedir.
• Hastanın eğer yakını yoksa kıymetli eşyaları klinikçe teslim alınarak gerekli idari işlemler yapılır. Hasta ve/veya hasta yakınına eşyaların iadesi tutanakla yapılır.
Sevk işlemleri
Herhangi bir nedenle başka bir kuruma hastanız sevk edilecekse, hekim tarafından hastanın sevk formu düzenlenir uzman hekim tarafından kaşe imza yapıldıktan sonra hasta sevk bürosuna gidilerek yönlendirme yapılır. Yatarak ve ayaktan tetkik ve tedavi hizmeti alan tüm hastalar için aynı işlemler uygulanır.
Hastanemizde yapılamayan ileri tetkik ve tedavi için hastanın durumuna göre hasta sevk edilir. Sevk işlemi hekimin gerekli görmesi halinde 112 ambulans, ambulans helikopter veya hastanın kendi isteği ile hastaneden ayrılması halinde kendi imkanlarıyla sağlanır.
Hasta taburcu işlemleri
Taburculuğuna karar verilen hasta ve/veya hasta yakınıyla gerekli bilgilendirmeler yapılarak klinik sekreterine yönlendirilir. Hasta taburcu olurken yapılan bütün işlemlerin özeti olan epikriz raporunun bir nüshası hastaya mutlaka verilir. Lütfen taburcu olurken epikriz belgenizi (hasta çıkış özeti) almayı unutmayınız.
Hasta ve/veya yakınına hastaneden ayrılmadan diyeti, egzersizi, ilaçları vb. İle ilgili bilgi önce verilir. Taburcu işlemleri bittikten sonra hastaya işlemlerin bittiğine dair bilgi verilir. Taburcu olan hastanın kimlik tanımlayıcı bilekliği çıkartılır. Sosyal güvencesi olmayan ücretli hastaların ödemesi hasta çıkış işlemleri sırasında gerçekleştirilir.