Sıkça Sorulan Sorular
11 Kasım 2023

Nasıl Randevu Alırım?

Alo 182 Aranarak; Çağrıyı karşılayan operatöre hastanın T.C. kimlik numarası verilir.
Randevu talep edilen hastane, poliklinik ve varsa hekim tercihleri operatöre bildirilir.
Operatör uygun tarih ve saat dilimlerini vatandaşa bildirir. Vatandaş seçimini yaparak randevusunu alır.
Alo 182'nin yanı sıra "Online Randevu Sistemi" aracılığıyla da randevu alabilmektedir.
Merkezi Hekim Randevu Sistemi ilk kez giriş yapılırken her vatandaş için ayrı bir hesap açılır. Bunun için ilgili yönlendirme adımları takip edilir.
Hesap açıldıktan sonra "Randevu Al" butonunu kullanarak T.C. kimlik numarası ve belirlenen şifre ile giriş yapılır.
Hesabınıza E-Devlet şifrenizi kullanarak da giriş yapabilirsiniz. İstenilen hastane, poliklinik ve hekim tercihi yapılarak randevu alınır.

Tahlil Sonuçlarımı Nasıl Öğrenebilirim?

Yaptırmış olduğunuz tüm tahliller ve sonuçlarını tarih ve açıklama bazında referans değerleri ile birlikte https://www.enabiz.gov.tr/ görebilirsiniz.

Fizik Tedavi Nedir?

Fizik tedavi, hareket bilimine odaklanan ve insanların altta yatan fiziksel sorunlarını ele alarak fiziksel güçlerini, işlevlerini, hareketlerini ve genel refahlarını geri kazanmalarına, sürdürmelerine ve en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olan bir tedavi olarak tanımlanabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, yaralanmaların önlenmesi, iyileşme ve bütünsel zindeliğin geliştirilmesini kapsar. Fizik tedavi uzmanları, kanıtlanmış teknikler ile egzersizler ve çeşitli masajlar gibi kanıta dayalı doğal yöntemlerin bir kombinasyonunu kullanır. Rahatsızlığın teşhisine, hastanın fiziksel sağlığının iyileşmesine ve normale dönmelerine yardımcı olacak en uygun tedavi planını hazırlarlar.

Fizik Tedavi Faydaları Nelerdir?

Düzenli fizik tedavi, çeşitli rahatsızlıklardan veya yaralanmalardan muzdarip olan her yaştan insana rahatlama sağlayabilir. Hastayı ağrı öncesi fiziksel durumuna ve zindelik seviyesine yeniden getirebilir, aktif ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir. Fizik tedavinin en bilinen faydalarından bazıları şunlardır:
Ağrı yönetimi,
Egzersiz ve terapilerin bir kombinasyonu ile yaralı dokuları iyileştirme ve ameliyattan kaçınma,
Ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırma,
Hareketlilik ve dengeyi geliştirme,
Yaşla ilgili sorunları yönetme,
İlaçlara bağımlılığı sonlandırma,
Fizyoterapi ile fizik tedavi arasındaki fark merak edilse de aralarında bir ayrım bulunmamaktadır..

Fizik Tedavi Hangi Hastalıklara Bakar?

Pediatrik Fizik Tedavi
Kadın Sağlığı Fizik Tedavi
Geriatrik Fizik Tedavi
Nörolojik Fizik Tedavi
Ortopedik Fizik Tedavi
Diğer Fizik Tedavi Hastalıkları ve Tedavileri(Yüz felci, omuz, ayak. omurga vb.)

Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?

Fizik tedavi, sorunları tedavi etmede bağımsız bir seçenek olabileceği gibi diğer tedavi yöntemlerini de destekleyebilir. Fizik tedavi uzmanı, ilk olarak hastanın tıbbi öyküsünü dinleyerek ve fizik muayenesi yaparak değerlendirme yapmaya başlar. Bu bilgilere dayanarak bir tedavi planı oluşturur, ilerlemeyi izler ve bir dizi teknik ve yaklaşım kullanır. Fizik tedavi uzmanı aşağıdaki tedavilerden birini veya birkaçını dikkate alarak bir tedavi planı hazırlayabilir:
Masaj ve Manipülasyon
Ellerin hareketini kullanarak vücudun yumuşak dokularını manipüle etmeyi içerir. Her yaştan hasta için uygundur. Fizik tedavi masaj tekniği şu amaçlarla kullanılır:
Vücudun etrafındaki kan dolaşımını iyileştirmek
Vücudun bölümlerinden sıvıların etkili bir şekilde boşaltılması
Kasların gevşemesine yardımcı olmak
Ağrıyı gidermek
Fizik Tedavi Elektroterapi
Enerji bazlı terapi, sinir sistemini uyarmak için akımlar veya dürtüler gibi farklı enerji türleri kullanır. Elektrik uyarıları kasları sıkılaştırır ve bu da vücuttaki ağrıyı ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Fizik tedavi cihazları ile uygulanan elektroterapi türleri şu şekildedir:
TENS: Sinirlerin beyne ağrı sinyalleri göndermesini engeller ve endorfin salınımını teşvik etmek için elektrik akımı sağlar.
Ultrason: Yüksek frekanslı ses dalgaları, kan dolaşımını ve hücre aktivitesini uyararak derin doku yaralanmalarını tedavi eder. Ağrı ve kas spazmını azaltmaya ve iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Lazer tedavisi: Ağrıyı ve kas spazmlarını azaltmaya yardımcı olur. Tendon koşullarının tedavisinde kullanılır.
Kısa dalga diatermi: Elektromanyetik bir alan vücudun dokuları içinde ısı üretir. İltihabı azaltmaya, dokuları güçlendirmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Hidroterapi
Genellikle artriti tedavi etmek için suda yapılan bir terapi şeklidir.
Kasların gevşemesine ve ağrının giderilmesine yardımcı olmak için su sıcaklığı genellikle ılık ile sıcak arasında tutulur.
Vücuttaki kan akışını uyarmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.
Kuru İğneleme ve Akupunktur
Ağrıyı kısa bir süre için azaltan ince iğnelerin (gümüş iğne fizik tedavi), belirli vücut noktalarına yerleştirilmesini konu alır.
Bantlama
Bu teknik vücudun doğal iyileşme sürecini destekler.
Cildi bağ dokusundan uzaklaştıran, dolayısıyla alanı artıran ve lenfatik sıvının daha etkili hareket etmesini sağlayan bir bant kullanılır.
Sıcak ve Soğuk Uygulamalar
Buz, soğuk paketler ve nitrojen spreyi gibi tekniklerin uygulanması hastaları akut koşullardan kurtarabilir.
Kronik durumlarda ise fizik tedavi uzmanları fizik tedavi sıcak uygulama, infrared lamba fizik tedavi, ultrasonik dalgalar ve diyatermi kullanırlar.
Hareket ve Egzersizler
Fizik tedavi hareketlerinin amacı, kasları ve eklem bölgelerini güçlendirmek, kontrollü ve hareket aralığını iyileştirmek ve tekrarlayan yaralanmaları önlemektir. Fizik tedavi hastalıkların iyileşmesi amacıyla hareket planına dahil edilebilecek egzersizler şu şekilde sıralanabilir:
Sinir Sıkışması Fizik Tedavi Hareketleri: Kubital tünel sendromu fizik tedavi ve ulnar sinir sıkışması fizik tedavi uygulanan hareketlerdir. Kubital tünel sendromu, kolda meydana gelen bir sinir sıkışmasıdır. Dirsekte, ulnar sinir üzerinde artan basıncın neden olduğu bir durumdur. Bu basınç rahatsızlığa ve ağrıya neden olur. Sinir sıkışması ve sinir kesisi fizik tedavi için hareket aralığı egzersizleri, kas güçlendirme egzersizleri, sinir kayma çalışmaları yapılarak ağrı ve şişliğin azalmasına ve kol, bilek ve eldeki hareket ve işlevin yeniden kazandırılmasına yardımcı olunur.

Yatış, Sevk ve Taburcu İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

Hastanın poliklinikten yataklı tedavisine karar verilirse hekim hastanın yatışını bilgi sistemi üzerinden yapar. Hasta kimliği ve kimlik fotokopisi ile birlikte yatışı yapılan kliniğe giderek ilgili klinik sekreterine müracaat eder. Yatışı yapılan her hastamıza kimlik tanımlayıcı bileklik takılmaktadır, lütfen hastanede yattığınız sürece bilekliğinizi çıkarmayınız.
Yataklı kliniklerimizin işleyişi
• Hastanemize yatışı yapılan hastalar beraberlerinde terlik, pijama, bardak ve isteğe göre çatal, kaşık, tabak, peçete, diş fırçası vb. Kişisel eşyalarını getirebilirler.
• Hastanın tüm tetkikleri, hastanemiz personeli tarafından takip edilir ve dosyasında arşivlenir. Hasta yakınlarının sonuç takip etmeleri gerekmemektedir. Ayrıca tahlil ve tetkik sonuçlarının asılları hasta ve yakınlarına verilmemektedir.
• Çocuk psikiyatri kliniklerinde işleyiş farklı olup, konuyla ilgili klinik tarafından bilgi verilmektedir.
• Hastanın eğer yakını yoksa kıymetli eşyaları klinikçe teslim alınarak gerekli idari işlemler yapılır. Hasta ve/veya hasta yakınına eşyaların iadesi tutanakla yapılır.
Sevk işlemleri
Herhangi bir nedenle başka bir kuruma hastanız sevk edilecekse, hekim tarafından hastanın sevk formu düzenlenir uzman hekim tarafından kaşe imza yapıldıktan sonra hasta sevk bürosuna gidilerek yönlendirme yapılır. Yatarak ve ayaktan tetkik ve tedavi hizmeti alan tüm hastalar için aynı işlemler uygulanır.
Hastanemizde yapılamayan ileri tetkik ve tedavi için hastanın durumuna göre hasta sevk edilir. Sevk işlemi hekimin gerekli görmesi halinde 112 ambulans, ambulans helikopter veya hastanın kendi isteği ile hastaneden ayrılması halinde kendi imkanlarıyla sağlanır.
Hasta taburcu işlemleri
Taburculuğuna karar verilen hasta ve/veya hasta yakınıyla gerekli bilgilendirmeler yapılarak klinik sekreterine yönlendirilir. Hasta taburcu olurken yapılan bütün işlemlerin özeti olan epikriz raporunun bir nüshası hastaya mutlaka verilir. Lütfen taburcu olurken epikriz belgenizi (hasta çıkış özeti) almayı unutmayınız.
Hasta ve/veya yakınına hastaneden ayrılmadan diyeti, egzersizi, ilaçları vb. İle ilgili bilgi önce verilir. Taburcu işlemleri bittikten sonra hastaya işlemlerin bittiğine dair bilgi verilir. Taburcu olan hastanın kimlik tanımlayıcı bilekliği çıkartılır. Sosyal güvencesi olmayan ücretli hastaların ödemesi hasta çıkış işlemleri sırasında gerçekleştirilir.