Sıkça Sorulan Sorular
04 Kasım 2023

Nasıl Randevu Alırım?

Alo182 Aranarak; Çağrıyı karşılayan operatöre hastanın T.C. kimlik numarası verilir.
Randevu talep edilen hastane, poliklinik ve varsa hekim tercihleri operatöre bildirilir.
Operatör uygun tarih ve saat dilimlerini vatandaşa bildirir.
Vatandaş seçimini yaparak randevusunu alır.
Alo 182'nin yanı sıra "Online Randevu Sistemi" aracılığıyla da randevu alabilmektedir.
Merkezi Hekim Randevu Sistemi ilk kez giriş yapılırken her vatandaş için ayrı bir hesap açılır.
Bunun için ilgili yönlendirme adımları takip edilir.
Hesap açıldıktan sonra "Randevu Al" butonunu kullanarak T.C. kimlik numarası ve belirlenen şifre ile giriş yapılır.
Hesabınıza E-Devlet şifrenizi kullanarak da giriş yapabilirsiniz. İstenilen hastane, poliklinik ve hekim tercihi yapılarak randevu alınır.

Tahlil Sonuçlarımı Nasıl Öğrenebilirim?

Yaptırmış olduğunuz tüm tahliller ve sonuçlarını tarih ve açıklama bazında referans değerleri ile birlikte https://www.enabiz.gov.tr/ görebilirsiniz.

Endokrinoloji Hangi Bölüme Girer?

Endokrinoloji bölümü ve dahiliye bölümü yakın olsalar da endokrinoloji sadece endokrin sistemi (hormonal sistem) inceler.

Endokrinoloji Muayenesi Nasıl Yapılır?

Endokrinoloji bölümünde hasta muayenesinin ilk adımı anamez yani hasta öyküsüdür. Hastanın sağlık bilgileri ve şikayetleri detaylı bir biçimde sorgulanır. Daha sonrasında fiziki muayene uygulanır. Bunlara ek olarak hastadan kan testi de rutin olarak istenmektedir.

Endokrinoloji Tahlilleri Nelerdir?

Doğru tanı konulabilmesi için birçok tahlil yapılabilir. Çoğunlukla kan tahlili, idrar tahlili ve ultrasonografi yeterli olmaktadır. Kan tahlilinde hormon seviyeleri detaylı bir biçimde kontrol edilir.

Endokrinoloji Neyi İnceler?

Endokrin sistem, vücudumuzda bulunan salgı bezlerini kontrol eden sistemdir. Bu salgı bezleri çeşitli hormonlar salgılamakla görevlidir. Bazen salgı bezleri görevini yeterince yapamaz. Endokrinoloji bölümü hastalığı bulup tedavisini sağlar.

Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Kolesterol yüksekliğinde en temel yaklaşım beslenme alışkanlığında yapılan düzenlemelerdir. Yağsız diyet ve buna ek olarak düzenli egzersiz yapılması bu sorun için oldukça etkili bir çözümdür. Bununla birlikte LDL kolesterolde çok fazla artış var ise doktorun reçete ettiği ilaçlarla tedaviniz desteklenebilir.

Kolesterol Neden Yükselir?

Sıklıkla yanlış beslenme, obezite, hareketsiz yaşam stili ve sigara kullanma gibi zararlı alışkanlıklarla yükselmektedir. Bunlara ek olarak genetik aktarılan kolesterol yüksekliği problemleri de vardır. Ancak genetik aktarılanlar genellikle daha genç yaşlarda ve çok ciddi yüksekliklerle karşımıza çıkar.

İnsülin Direnci Nasıl Ölçülür, Testi Nasıl Yapılır, Nasıl Hesaplanır, Kaç Olmalı?

İnsülin direnci ölçümü oldukça basit ve pratiktir. En az 8 saattir aç olan hastanın damarından rutin kan örneği alınır ve laboratuvara gönderilir. Kan içindeki şeker düzeyi ve insülin değeri ölçülür. Bu iki değer çarpılarak bir sayı elde edilir ve bu sayı 405’e bölünür. Bu bize HOMA indeksini verir. HOMA indeksinin normal değeri 2.5 ve altında olmalıdır. 2.5 üzerinde ise insülin direnci var demektir ve bu duruma karşı önlem alınması gerekir.

TSH Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

TSH yüksekliğinin tedavisi için altta yatan sebebin bilinmesi gerekmektedir. Eğer bu yükseklik bir hipofiz bezi tümöründen kaynaklanıyorsa tedavisi mikrocerrahidir. Hipofiz bezi kaynaklı sorunlar nadir görülür. TSH yüksekliği yapan en sık sebep tiroid yetmezliğidir. Hipotiroidinin pek çok sebebi vardır. En sık sebebi Hashimoto Hastalığıdır ve tedavisi tiroid hormonu içeren ilaçlardır.

Kolesterol Sınırı kaç Olmalı?

Sağlıklı bireylerde total kolesterol sınırı 200 ve trgliserid sınırı 150dir. LDL kolesterol mutlaka 100’ün altında olmalıdır. HDL kolesterol ise kadın cinsiyette 50 iken erkeklerde 40 üzerinde olmalıdır.

Troid Nodülü Neden Büyür?

Tiroid nodülünün neden büyüdüğü tam olarak bilinmemektedir. Bu bilgi ile birlikte tiroid hormonunun fazla olmasının tiroid nodülü büyümesine yol açtığı düşünülmektedir. Tiroid nodülü büyümesinin genetik temeli olduğu ve ailede tiroid hastalıkları öyküsü olanlarda sıktır.

Gebelik Şekeri Kaç Olmalı?

Tanı konduktan sonra tedavi başlanan hastalarda kan şekeri kontrollerinde istenen değerler açlık kan şekeri < 95 mg/dL; 1. saatte ölçülen tokluk kan şekeri < 140 mg/dL; 2. Saatte ölçülen kan şekeri < 120 mg/dL ve HbA1c <%6 şeklindedir. Bu değerleri karşılamayan hastalarda tedavi beslenme ve egzersizle yapılıyor ise ek olarak ilaç başlanır. İlaç kullanımı altında olan hastalarda ilaç dozu arttırılır ya da kriterleri karşılaması halinde insülin başlanır.

Haşimato Hastalığı Tehlikelimidir?

Bu tür hastalarda genel olarak ağır bir klinik durum gözlemez ve çoğunlukla hastalar tarafından fark edilmemek de normal karşılamaktadır. Haşimato hastalığı ölüme sebebiyet vermez. Ancak beyin, böbrek ve kalp hastalıkları gibi ciddi komplikasyonlar oluşabilir.

Troid Nodülleri Nasıl Küçülür, Küçülür Mü?

Tiroid nodülleri uygun tedavi ile küçülebilir. Bu tedavide levotiroksin adı verilen ve yapay olarak üretilen tiroksin hormonu işe yarayabilir. Bu ilaç ile tedavide yapılan araştırmalara göre %30 olguda tiroid nodülünün küçüldüğü kayıt edilmiştir. Bununla birlikte radyoaktif iyot tedavisi tiroid nodüllerini küçültebilir.

Yatış, Sevk ve Taburcu İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

Hastanın poliklinikten yataklı tedavisine karar verilirse hekim hastanın yatışını bilgi sistemi üzerinden yapar. Hasta kimliği ve kimlik fotokopisi ile birlikte yatışı yapılan kliniğe giderek ilgili klinik sekreterine müracaat eder. Yatışı yapılan her hastamıza kimlik tanımlayıcı bileklik takılmaktadır, lütfen hastanede yattığınız sürece bilekliğinizi çıkarmayınız.
Yataklı kliniklerimizin işleyişi
• Hastanemize yatışı yapılan hastalar beraberlerinde terlik, pijama, bardak ve isteğe göre çatal, kaşık, tabak, peçete, diş fırçası vb. Kişisel eşyalarını getirebilirler.
• Hastanın tüm tetkikleri, hastanemiz personeli tarafından takip edilir ve dosyasında arşivlenir. Hasta yakınlarının sonuç takip etmeleri gerekmemektedir. Ayrıca tahlil ve tetkik sonuçlarının asılları hasta ve yakınlarına verilmemektedir.  
• Hastanın eğer yakını yoksa kıymetli eşyaları klinikçe teslim alınarak gerekli idari işlemler yapılır. Hasta ve/veya hasta yakınına eşyaların iadesi tutanakla yapılır.
Sevk işlemleri
Herhangi bir nedenle başka bir kuruma hastanız sevk edilecekse, hekim tarafından hastanın sevk formu düzenlenir uzman hekim tarafından kaşe imza yapıldıktan sonra hasta sevk bürosuna gidilerek yönlendirme yapılır. Yatarak ve ayaktan tetkik ve tedavi hizmeti alan tüm hastalar için aynı işlemler uygulanır.
Hastanemizde yapılamayan ileri tetkik ve tedavi için hastanın durumuna göre hasta sevk edilir. Sevk işlemi hekimin gerekli görmesi halinde 112 ambulans, ambulans helikopter veya hastanın kendi isteği ile hastaneden ayrılması halinde kendi imkanlarıyla sağlanır.
Hasta taburcu işlemleri
Taburculuğuna karar verilen hasta ve/veya hasta yakınıyla gerekli bilgilendirmeler yapılarak klinik sekreterine yönlendirilir. Hasta taburcu olurken yapılan bütün işlemlerin özeti olan epikriz raporunun bir nüshası hastaya mutlaka verilir. Lütfen taburcu olurken epikriz belgenizi (hasta çıkış özeti) almayı unutmayınız.
Hasta ve/veya yakınına hastaneden ayrılmadan diyeti, egzersizi, ilaçları vb. İle ilgili bilgi önce verilir. Taburcu işlemleri bittikten sonra hastaya işlemlerin bittiğine dair bilgi verilir. Taburcu olan hastanın kimlik tanımlayıcı bilekliği çıkartılır. Sosyal güvencesi olmayan ücretli hastaların ödemesi hasta çıkış işlemleri sırasında gerçekleştirilir.