24 MART DÜNYA TÜBERKÜLOZLA MÜCADELE GÜNÜ

24 MART DÜNYA TÜBERKÜLOZLA MÜCADELE GÜNÜ

Tüberküloz basili 24 Mart 1882’de Robert Koch tarafından keşfedilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu güne ithafen “Dünya Tüberküloz Günü” olarak belirlemiştir.

Dünyada tüberküloz kontrolü için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yürütülen küresel bir kontrol programı, Türkiye'de de aynı standartlarda "Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı" uygulaması başarılı bir şekilde yürütülmektedir. DSÖ, ülkemizi tüberküloz eliminasyon fazında (insidansı yüz binde 20’nin altında) olduğunu kabul etmektedir. Bu gelişme, ülkemizde yürütülen tüberküloz kontrol programının güçlendirilerek sürdürülmesine bağlıdır.

Ülkemizde  başarılı  ulusal  kontrol  programı  ile  tüberküloz  hasta  sayısı he r yıl yaklaşık % 6-7 oranında azalmaktadır. Bireysel bazlı veri  toplanmaya başlanılan 2005 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam  tüberküloz hastası sayısı 20 bin  535 iken, 2016 yılında 12 bin 772 olmuştur.Yalova’daki olgu sayısı 46 dır.

Her  ilde en az bir  adet olmak üzere Toplum Sağlığı Merkezlerine bağlı bir  birim olarak  faaliyetlerini yürüten Verem  Savaşı Dispanserleri hizmeti yürütür. Her 500 bin nüfusa bir dispanser olacak şekilde düzenleme yapılmıştır.Türkiye'de 181 verem savaşı dispanseri birimi bulunmaktadır.

Verem hastası temaslıları, verem savaş dispanserlerinde ücretsiz taramadan   geçiriliyor, gerekenlere koruyucu ilaç tedavisi başlanıyor. Bu kapsamda bu sağlık birimlerinde her yıl yaklaşık 100 bin kişiye tüberküloz taraması yapılıyor.

Ülkemizde bütün sağlık kuruluşlarında tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ülkemizde verem hastalarının tedavileri Doğrudan Gözetim Tedavisi (DGT) altında uygulanmakta olup yeni vakalarda tedavi başarısı oranları %90’a yakındır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçlar, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır.Dünya da tüberkülozla ilgili yaşanılan bütün gelişmeler ülkemiz tarafından yakından takip edilmekte ve kullanıma başlanan yeni ilaçların tedavi programlarına dahile dilmektedir. Halk sağlığı müdürlüklerimize bağlı olarak çalışan mobil tarama ekipleri cezaevi-huzurevi gibi riskli toplu yaşam alanlarında tüberküloz taramaları gerçekleştirmektedir. Ekipler en yeni ve en modern dijital röntgen cihazlarıyla donatılmış mobil tarama araçları ile sorumluluk bölgelerinde hizmet vermeye devam etmektedir.

Hastalarımızın tedaviye uyumlarının artırılabilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında psiko sosyal destek ve ekonomik nakdi yardım tedbirlerini kapsayan proje hayata geçirilmiştir.

Verem hastalığı, bulaşıcı bir hastalıktır. Hastaların öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile bulaşır. Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tedavi süreci en az 6 ay süren bu hastalıkta düzenli ve eksiksiz ilaç kullanımı önemlidir. İlaç tedavisine başladıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda azalmaktadır. Tüberküloz tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Tüberküloz hastalarına erken tanı konması ve en kısa sürede tedaviye başlanması bireylerin ve dolayısıyla toplumun tüberküloz hastalığından korunmasında en önemli husustur. Bu nedenle iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikâyetleri olan vatandaşlarımızın verem açısından kontrollerinin yapılabilmesi için aile hekimine ya da en yakın sağlık kuruluşuna beklemeden müracaat etmesi gerekmektedir.

Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye

Dr. Hakan SEZEN